dijous, 20 de desembre del 2007

Perdem llengües

A la revista National Geographic del mes passat, hi havia un petit article titulat: “Un mundo que pierde sus lenguas”. El subtítol: “Aproximadamente cada dos semanas se extingue una lengua, llevándose consigo miles de años de conocimiento e historia humana”.
Aquest article fa referència al projecte Voces resistentes -Enduring Voices Project-. S’ha fet un mapa on s’han marcat les zones del planeta amb més llengües en perill. L’objectiu és identificar les que corren més risc de desaparèixer i documentar-les. I el risc d’algunes és realment elevat: la llengua nlu, d’Àfrica del sud sols es parlada per vuit persones. Però encara hi ha casos més extrems, com el de la llengua uru o la taushiro, de la zona central d’Amèrica del sud, que només són parlades per un únic individu. Perdre una llengua és perdre una forma de coneixement, una forma de relacionar-se amb el medi, és perdre una manera de veure el món. I moltes d’aquestes llengües s’han conservat únicament en la oralitat, per tant la desaparició, si no se n’ha fet cap estudi, serà definitiva.
Podeu consultar el mapa sobre les zones amb més llengües en perill així com una explicació més àmplia sobre tot el que comporta la pèrdua de llengües a: http://www.nationalgeographic.com/mission/enduringvoices/