dimarts, 27 de novembre del 2007

El llibre d'estil d'una televisió

El llibre d’estil de TV3 és, segons es diu a la presentació, un llibre de caràcter pràctic, on les recomanacions i exemples són el fruit de l’experiència de deu anys de funcionament de TV3 -el llibre fou editat el 1995 per Edicions 62-. Aquest manual porta per títol El català a TV3 -queda molt clar un dels trets distintius de la cadena, la llengua-.

Aquest llibre es divideix en quatre parts.
La primera parla dels sons, un aspecte que per motius obvis no apareixia al llibre d’estil de l’Avui, per exemple. Una de les recomanacions que hi apareixen és mantenir la pronuncia oberta o tancada de la vocala tònica seguint la normativa de la població autòctona. És una forma de mostrar proximitat. Així, Berga es pronunciarà amb la e tancada.

El següent apartat fa referència a la morfologia i la sintaxi. Es recomana, com també es fa al llibre d’estil del diari, utilitzar la versió catalana de partits, obres literàries, musicals, pel·lícules,... entre d’altres coses.

El tercer punt es centra en el lèxic. Exposa un seguit de paraules no admissibles o d’ús restringit, així com falsos sinònims o expressions arcaiques o marcadament literàries -moltes de les quals són les que ja sortien al llibre d’estil de l’Avui-.

L’últim apartat porta per títol: rètols, subtítols, teletext. Aquí es fa referència a l’ortografia -aspectes com l’ús dels signes de puntuació, de les majúscules i minúscules,...- i a les abreviatures i símbols.