divendres, 30 de novembre del 2007

Un altre llibre d'estil d'un diari

Al pròleg -de Jordi Molet- del llibre d’estil del diari El 9 nou, fet per Eusebi Coromines, es presenta aquesta obra com una proposta oberta a la resta de mitjans escrits en català. Va ser publicat el 1991 i l’edició consultada és la quarta, que va sortir l’any 1995.

El llibre comença amb una introducció on es presenten els objectius del llibre: recollir i concretar les pautes d’ús de la llengua per a l’estàndard escrit; ordenar i unificar coherentment els sistemes i formes expressives que determinen un estil periodístic.

Primer es parla de gèneres periodístics, especificant-ne els tipus, com n’ha de ser el redactat, l’estructura,... Després es presenta el model de llengua: el punt de referència en l’ús de la llengua, al diari, són les normes lingüístiques de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. Es recomana l’ús de mots freqüents i comuns, així com el mot curt, l’expressió concisa i les frases breus i simples. El tercer apartat parla dels signes de puntuació, el quart de la cursiva, les cometes i les citacions -com es posen els títols, els neologismes...- i el cinquè de l’apòstrof. Seguidament es parla de majúscules i minúscules -com s’escriuen els noms de poblacions, vies urbanes, gentilicis, noms de monuments...-. El setè punt parla dels números -del zero al nou s’escriuran amb lletres, els decimals amb xifres, l’any amb xifres, en les dates el mes es posarà en lletres...-, el vuitè tracta qüestions de normativa, com els pronoms febles o els complements, i el novè de sigles, símbols i abreviatures. Finalment hi ha un apartat de vocabulari, que es troba ordenat alfabèticament, on hi ha formes incorrectes o noms de lloc, entre d’altres coses.

Sembla un manual molt complert i útil a l’hora d’escriure de manera entenedora per al lector. Tot i que com diu una cita de Pla, que es troba a l’inici del llibre,: “És sempre més assequible i fàcil escriure coses confuses i enrevessades que escriure una llengua intel·ligible i normal”. L’objectiu del llibre, dels llibres d’estil en general, és orientar cap a aquesta llengua normal i no confusa, i segurament poden ajudar-hi.

1 comentari:

Anònim ha dit...

llegir tot el bloc, bastant bo